När du sätter kakel i Enköping

kakel Enköping

Kakelplattor är plattor som är gjorda utav lergods. Kakel används främst i ett inomhusklimat och lämpar sig bättre på väggar än på golvet. I Enköping finns det kakel i många olika prisklasser, modeller och kvalitéer. För att tillverka kakel så bränner man lerplattor i ugnen i en temperatur som ligger på ungefär 900 grader. Kakel i Enköping har ofta en glaserad yta, denna ytan ger kaklet en matt eller blank yta som bidrar till att en vägg som är klädd i kakel är väldigt lätt att underhålla och hålla ren.

Vanliga användningsområden för kakel

Kakel används i köket, omkring diskbänken och badrummet. Anledningen är att kaklet bidrar till att det är väldigt lätt att göra rent väggen efter matrester och annat som kan hamna på väggen när man lagar mat. Med glaserade kakelplattor är det enkelt att bara torka av kaklet med hjälp av en disktrasa eller något liknande.

I Enköping gör man skillnad på kakelplattor och klinkerplattor. Många tror att det är precis samma sak och att kakel och klinker är samma material. Men det finns en skillnad mellan plattorna. Det vanligaste användningsområdet för klinkerplattor är på golvet. Medans kakelplattor med fördel används på väggarna. Det finns vissa undantag då det går att sätta kakelplattor på golvet. I rum som ofta utsätts för fukt, exempelvis badrummet, förekommer det ibland kakel på golvet. Om man bestämmer sig för att kakel lägga ett golv bör man använda sig av kakel som har en tjocklek på minst sju till åtta millimeter. Glasyren på plattorna bör även vara av det slaget att glasyren inte är helt blank eller slät eftersom halkrisken på golvet blir väldigt stor om kaklet blir blött.

Kakel i Enköping

När man sätter kakel rekommenderas det att man anlitar en murare eller kakelsättare som det också kan kallas. I Enköping finns det många hantverkare som arbetar med att sätta kakel. Hantverkare som sätter kakel brukar ofta kunna rekommendera bra återförsäljare av kakel som du kan köpa ditt kakel av. Återförsäljare av kakel och kakelplattor i Enköping finns det många av och priserna varierar beroende på olika faktorer. En faktor är mängden kakelplattor man köper. Det brukar vara billigare att köpa en större mängd kakel vid ett och samma tillfälle.

Om man inte anlitar en kakelsättare eller murare för att sätta kakel så går det även att göra det själv. Det är dock inte det enklaste att sätta kakel och det är viktigt att man införskaffar sig bra verktyg som är avsedda för kakelsättning. Verktyg som kan vara bra att ha när man ska sätta kakel är fogsvamp, spackel, gimmuraka för fogningen, en tandad fixspackel med mera. Om du ska skära i kakelplattorna är det viktigt att du använder dig av en kakelskärare för att så skarpa kanter. Även om det går att sätta kakel själv så rekommenderas det starkt att du anlitar en person som är utbildad inom yrket. Det kan kännas dyrt att anlita en kakelsättare men i längden så blir resultatet mycket bättre om det utförs av en utbildad person.