Bygg till på huset

bygg och redskap

Många tänker att de vill bygga till på huset men inser fort att det inte alltid är det enklaste att göra. Man behöver tillstånd och man behöver dessutom vara händig om man ska göra arbetet själv. För den som har sett de dvs olika programmen på tv om hur man bygger inser fort att det är många som tar på sig mycket mer än vad de faktiskt klarar av.

Vilket också leder till att bygget avstannar och det slutar sällan bra för de personer som försökt bygga själva. Har man inte en noggrann genomtänkt plan på hur man ska bygga och när man ska bygga, leder det ibland till depression och andra problem.

Bygg till på huset är något man helst inte ska försöka sig på att göra själv då även erfarna hantverkare har svårt att göra detta. Man ska alltid ta in någon åtminstone på en del bitar av arbetet då det inte är helt enkelt. Man måste även tänka på att el- och vatteninstallationer inte är något man själv får göra hursomhelst.

Elinstallationer måste alltid göras av en behörig installatör då man annars riskerar böter och i värsta fall fängelse om man försöker göra det själv. För att inte tala om skadestånd och böter om någon skulle bli skadad till följd av detta.

Hur går man tillväga för att bygga till på huset

Först och främst måste man anlita en arkitekt eller själv rita upp en plan på tillbyggnationen. Man måste även ta reda på vilka tillstånd som krävs för att göra arbetet och ansöka om dessa. Det är inte alltid helt enkelt att veta vad som krävs för att man ska få börja bygga till på huset. Men man måste först kontakta byggnadskontoret på kommunen. Då får man en klar översikt över vad som kan krävas och vart man ansöker om de olika tillstånden och all annan möjlig information.

Helst ska man se till att besöka kontoret och inte bara pratas vid över telefon och man ska då gärna ha med sig ritningarna på huset. När man väl kommit fram till vilka tillstånd man behöver och fått dessa är det dags att kontakta en byggfirma. Har man tänkt sig att göra en stor del av arbetet själv bör man trots detta anlita en byggfirma för vissa delar.

Helst ska man ha en ordentlig planering över vad man behöver göra och köpa in så mycket material som möjligt. Man får inte heller glömma bort att göra en budget över tillbyggnaden.

Att tänka på när man ska bygga till på huset

Man måste se till att alla tillstånd är korrekta och man måste även tänka på att låta behöriga hantverkare göra det jobb som kräver detta. Elektriker och VVS-tekniker är ett måste när man ska bygga till på huset.

För den som aldrig har byggt tidigare kan det vara bra att känna till att det är svårare än vad man tror. Framförallt i områden med mycket snö och man tänker sig att själv bygga tak och liknande. Det kan nämligen leda till att taket rasar in om man bygger fel.